Jesus Army

Vi är framför allt inspirerade av Jerusalemförsamlingen i Apostlagärningarna, men ett exempel på hur ett sådant liv kan appliceras i en modern kontext är Jesus Fellowship Church, eller Jesus Army, i Storbritannien.

Med rötter i 70-talets Jesusrörelse där hippies och vänsteraktivister drabbades av en karismatisk förnyelse så har Jesus Army redan från början förenat brinnande karismatik med radikal social aktivism. På sin hemsida har de massvis med artiklar som visar på hur båda dessa aspekter funnits med genom hela kyrkohistorien. De är influerade av såväl pingströrelsen som Torontoförnyelsen, men framgångsteologi aktar de sig för eftersom de är noga med att förena karismatiken med ekonomisk utjämning.

Denna ekonomiska utjämning sker förstås framför allt inom deras kommunitetsrörelse, New Creation Christian Community. Ungefär en fjärdedel av kyrkomedlemmarna är med där och delar sina tillgångar med varandra. Dessutom äger NCCC några företag som ger anställning åt flera av medlemmarna, däribland folk som har haft svårt att få jobb, och där har alla samma lön, oavsett om man är chef eller städare. Är inte det coolt?

IMAG5350-2-1

Jesus Army aktade sig länge för att skaffa kyrkobyggnader utan placerade offentliga samlingar i kommunitetshusen eller i tältmöten, men efter några år köpte Jesus Army i Northampton en nedlagd biograf och förvandlade den till ett Jesus Centre, ett center för omfattande diakonal verksamhet som riktar sig till hemlösa, missbrukare, invandrare mm. Idag finns fyra sådana center och ett femte är på väg.

Jesus Army har även tagit initiativ till ett internationellt nätverk som heter Multiply. Till skillnad från traditionell mission bygger det på att kyrkor från olika världsdelar lär från varandra för att tillsammans uppleva väckelse. Britterna i Jesus Army är väl medvetna om att deras afrikanska och asiatiska syskon i regel ser många fler under och tecken än de, och därför sker detta utbyte på lika villkor där alla är på samma nivå, samtidigt som de rikare kyrkorna förstås stöttar de fattigare med ekonomiska behov.

Det betyder förstås inte att Jesus Army saknar tecken och under! För några år sen fick några församlingsmedlemmar mirakulöst nog olja på sina händer, olja som hade helande egenskaper. Boken Fire in our Hearts som beskriver kyrkans historia tar upp många märkliga händelser under de karismatiska förnyelser som kyrkan upplevt, folk som kan kasta sina glasögon mm. Den Helige Ande är aktiv när man bryr sig om de fattiga!

spirit filled jesus ladies

Sist men inte minst är Jesus Army en väldigt evangeliserande kyrka! Många kyrkomedlemmar deltar regelbundet i gatuevangelisation, kyrkan producerar två tidningar nationellt, en intern för nyheter om kyrkan och en street paper med evangeliserande budskap och vittnesbörd som sedan delas ut gratis på stan. Även mycket av det kyrkan skriver offentligt i bloggar och på Twitter är anpassat efter ickekristna läsare. Och det funkar! De har mängder med vittnesbörd om hur folk har kommit till tro genom deras arbete.

Allt i Jesus Army är absolut inte perfekt, men bara det att den här kyrkan till skillnad från de flesta andra gör slag i saken och praktiserar ekonomisk utjämning samtidigt som de brinner för karismatisk väckelse gör de väldigt bibliska. Visst vore det kul om fler kyrkor var som dem?

worshipping jesus

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s