Enkelhet

Jesuskyrkan ska vara en husförsamlingsrörelse. Den normala, bibliska församlingen är en husförsamling, där lärjungar samlas i hemmen för att tillbe och på gatan för att sprida vidare Guds kärlek. Att församlingen skaffar sig en byggnad och samlar 100 personer eller mer är den obibliska avarten, det annorlunda. Kyrko­byggnader växte fram först under 300-talet och blev norm när kristendomen blev stats­religion och alla tvingades att vara kristna.

Det är väldigt vanligt att församlingar spenderar miljontals kronor på kyrkobyggnader. Dessa fungerar ungefär som Joakim von Ankas pengabinge: man låser in dyr utrustning, låter byggnaden stå tom mestadels och låter inte hemlösa sova där. Evangelisation definieras som att man antingen ska evangelisera själv på skolan och jobbet, eller att man ska ta med vänner till kyrkobyggnaden. Och målet med församlingstillväxt är inte att multiplicera och skapa nya församlingsenheter som i urkyrkan, utan att fylla byggnaden med ännu fler folk tills den blir så stor att man måste spendera hundratusentals kronor på att bygga om eller köpa nytt.

Husförsamlingar är mycket mer flexibla. När de växer delar de på sig, när de krymper flyttar de ihop med varandra. Församlingsmedlemmarnas hem används även när det inte är kyrkoaktiviteter, vilket är väldigt energieffektivt, och de innebär i regel inga utgifter för församlingen. De flesta saker som kyrkobyggnader används till kan utföras i hemmen, om än i mindre skala.

Många tror att en församlings ”normala” storlek skulle vara 100-200 människor, och många församlingsledare strävar efter att ha en med 1000-2000 människor. Men i urkyrkan var en normal storlek på en husförsamling 10-20 människor. Det är det ideal Jesuskyrkan ska sträva efter. Blir vi fler delar vi på oss. På så sätt kan vi också nå fler stadsdelar och nya sorters människor med det glada budskapet om Jesus.

Förutom att alla församlingar i Bibeln och den tidiga kyrkan var husförsamlingar så är världens största väckelse – den i Kina – en husförsamlingsväckelse. Här i Europa där byggnadsförsamlingar är norm upplever vi istället världens största insomning och sekularisering. Naturligtvis kan väckelse förekomma i byggnadsförsamlingar också, men väckelsen i Kinas underjordiska kyrka är så gigantisk och välsignad att det blir bara löjligt att påstå att vi måste ha byggnader av något slags effektivitetsskäl – egentligen är de rätt onödiga.

Jesus Army i Storbritannien är en husförsamlingsrörelse som länge bara samlades i sina kommuniteter, i hemmen och i tillfälliga lokaler som de hyr av andra. På senaste tiden har de dock byggt Jesus Centres som framför allt är sociala center för att hjälpa hemlösa, invandrare och andra samtidigt som de också används för gudstjänst och bönemöten. Det är byggnader som är öppna och använda nästan jämt, inte lyxbyggen som bara fylls på kväller och helger. Om Jesuskyrkan skaffar sig byggnader utöver kommuniteter så ska de ha denna målsättning: de ska vara öppna, enkla, hjälpa de fattiga och låta hemlösa sova i dem på nätterna.

IMAG5466-1-1

Jesuskyrkans enkelhetsideal gäller förstås inte bara lokaler utan framför allt vår egen livsstil! Vi vill sträva efter en enkel livsstil som i skarp kontrast till konsumtionssamhället säger nej till rikedom, lyx och onödigheter. Skriften säger att vi ska vara nöjda med mat och kläder (1 Tim 6:8), att vi inte ska använda smycken och dyrbarheter (1 Tim 2:9) samt att om vi har två av någonting ska vi ge bort det ena till en behövande (Luk 3:11). Allt för länge har kyrkan ignorerat eller bortförklarat dessa bibelord och i stället anammat den världsliga livsstil som nu håller på att förstöra världen. Vi måste vända om och tydligt proklamera att det är fel att vara rik, och vara ett ljus och salt i världen som visar att en annan värld är möjlig.

Denna enkelhet kommer göra det enklare för oss att ge mer till de fattiga, och vi kommer göra en stor insats för miljön! Om alla levde lika enkelt som Jesus gjorde skulle det inte finnas något klimathot. Hebreerbrevet säger ”Lev inte för pengar, utan nöj er med vad ni har. Gud har själv sagt: Jag skall aldrig lämna dig eller överge dig.” (Hebr 13:5). Vi i Jesuskyrkan tänker hoppa ur ekorrhjulet och vägrar delta i konsumtionssamhällets mammondyrkan. Vi tänker leva enkelt och miljövänligt i organiska husförsamlingar, som hjälper de fattiga, evangeliserar på gatorna och tillber Jesus med hela sina hjärtan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s